tips

Tips voor werken in de kou

Leen Martens10 december 2021
Werken in de kou
De wintermaanden komen er weer aan. Metsers, bouwvakkers, grondwerkers, wegenwerkers en andere buitenberoepen maken zich klaar voor de kou. Met deze vier tips houd je je hoofd koel en je lichaam warm! Ook als je binnen in frisse temperaturen moet werken.

1. Kleed je in laagjes

Trek beter verschillende kledingstukken boven elkaar dan één dikke trui. De verschillende lagen isoleren je eigen lichaamswarmte heel wat beter dan 1 warm kledingstuk. Begin met thermische kleding, vervolgens een T-shirt, een trui en als dat nog niet warm genoeg is een jas of fleecevest. Krijg je het in de loop van de dag wat warmer, dan gaat het bovenste laagje gewoon uit. 

2. Bedek alle ‘uiteinden’ van je lichaam

Wist je dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd? Een muts of ander hoofddeksel is dan ook geen overbodige luxe. Je handen en voeten krijgen het met koude temperaturen ook zwaar te verduren. Draag altijd 2 paar sokken. Een licht thermisch paar met daarover een dikke wollen versie doen de truc. Ben je in de mogelijkheid om handschoenen te dragen? Ga dan voor dunne isolerende exemplaren die je precisiewerk niet hinderen. Nog altijd kou? Gebruik dan ‘warming packs’ voor in je handschoenen of sokken. En geniet van heerlijke warmte tot wel 8 uur lang. 

3. Hou je kleding droog

Niets is zo vervelend dan wanneer je met natte kleding moet werken in de kou. Hierdoor geraak je nog sneller verkleumd. Wil je bij alle weersomstandigheden safe zijn? Neem dan altijd wat reserve kleding mee. Zo ben je steeds voorbereid.

4. Drink je warm

Ook op een koude werkplek is voldoende drinken de boodschap. Ga voor warme dranken zoals koffie, thee, chocolademelk of soep (met balletjes) voor tijdens de pauze. Voorzie tijdens je pauzes een portie warmte, dan kan je er daarna weer helemaal tegenaan!

Andere tips om het je zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Wissel taken op een koude plek af met taken op een warme plek.
  • Kort de periode van werken in de kou in of stel ze uit.
  • Pauzeer regelmatig in een warme ruimte. 
  • Sla gereedschap warm op, zodat het niet te koud aanvoelt bij gebruik.

Meer blogs die je misschien interesseren

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...