nieuws

Bouwunie en Synergie maken uitzendarbeid in de bouw interessant

Leen Martens08 oktober 2020
Jan Verbeke tekent contract Bouwunie
Uitzendarbeid wint aan populariteit in de bouwsector. Een nieuwe samenwerking tussen Bouwunie en uitzendkantoor Synergie zorgt voor betaalbare flexibiliteit en roept een halt toe aan de uit de pan swingende afkoopsommen. De samenwerking tussen beide partijen wordt gekoppeld aan een ethische code.

Uitzendarbeid zit in de lift. In 2019 was bijna vijf procent van de tewerkstelling in de bouw uitzendarbeid, in 2014 was dat nog slechts drie procent. Interimwerk mag dan duurder lijken dan een gewone arbeidsovereenkomst, het  biedt werkgevers en werknemers veel meer flexibiliteit. Zo kan men extra werkkrachten aanwerven bij piekmomenten en vakspecialisten tijdelijk inzetten op specifieke projecten. Daarnaast is het vinden van geschikt personeel vandaag de dag voor elke aannemer een grote en tijdrovende uitdaging. 

Synergie Construct, een divisie van Synergie Belgium, is gespecialiseerd in het snel vinden van gekwalificeerde interimmers  voor in de bouwsector. “We zoeken steeds mee naar de juiste match tussen de uitzendkracht, de job en de aannemer. Want het takenpakket en de sfeer binnen het bedrijf moeten goed aansluiten. Ook voor de langere termijn. Synergie zet  per dag gemiddeld 200 arbeiders  aan het werk in de bouw. Bijna 80 procent van onze uitzendkrachten wordt op termijn vast aangenomen bij onze klanten. Wij willen met de samenwerking met Bouwunie de drempel naar uitzendarbeid verlagen en het imago van interimwerk binnen de bouwsector verbeteren”, aldus Inge Dewilde, District Manager bij Synergie. 

Om de aantrekkelijkheid van uitzendarbeid in de bouw verder te verhogen, hebben Bouwunie en Synergie een samenwerking gestart en een aantal concrete en ethische afspraken gemaakt.  

“Deze overeenkomst is revolutionair in de benadering van uitzendarbeid”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Bouwunie en Synergie realiseren wat tussen de bouw-  en de uitzendsector nooit is gelukt. We zetten een samenwerking op poten waar beide partijen de vruchten van plukken. Synergie kan haar divisie ‘Synergie Construct’ verder uitbouwen en onze aannemers genieten van een voordelig tarief. Bovendien is de zogenaamde ‘afkoopsom’, de vergoeding die een bouwbedrijf moet betalen wanneer men de uitzendkracht binnen een bepaalde termijn vast in dienst wil nemen, naar een redelijk en betaalbaar niveau gebracht.”

Ethische code

Beide partijen leggen hun engagementen vast in een ethische code en een samenwerkingscharter voor veiligheid. “We zorgen ervoor dat alle sectorale spelregels gerespecteerd worden. De veiligheid van de betrokken werknemers komt daarbij steeds op de eerste plaats. Bovendien integreren we het meldpunt sociale fraude in de samenwerking. We engageren ons om samen te strijden tegen onechte of frauduleuze uitzendarbeid op de werven. Als op het terrein niet reglementaire arbeid wordt vastgesteld, zal hiervan melding worden gemaakt bij de bevoegde inspectiediensten.” 

Een andere afspraak is dat uitzendkrachten die geplaatst worden door Synergie en vast in dienst gaan bij het aannemingsbedrijf, nadien niet meer gecontacteerd zullen worden. “Dit is een oud zeer. Sommige -uitzendkantoren contacteren de werknemers na verloop van tijd terug met nieuwe aanbiedingen. Synergie zal er nauw op toezien dat dit niet gebeurt”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Meer blogs die je misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

veilig fietsen
tips 23 januari 2024

8 tips voor een veilige rit met je fiets en elektrische step

Het natte winterweer is in het land en de ochtenden en avonden zijn donker. In d...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....